27.02.2009

Lady har knekt foten!

Nå er det jammen snart ett helt år siden siste innlegg i denne bloggen! Ho "mor" mistet nesten helt motet da Lady 4 mnd gammel, altså i april i fjor, knakk foten sin, og jeg orket slettes ikke å skrive bloggen om det. Men nå går det bra, selv om foten hennes er blitt skjev, og kommer til å være det i all framtid. Det viktigste er imidlertid at hun ikke har vondt, og at hun ikke halter.

Det var venstre framfot som ble rammet. Det så ut som et pent brudd, som burde gro greit. Det var ikke nødvendig med operasjon, mente veterinæren, så foten ble spjelket, og vi ble forespeilet at hun skulle kunne belaste foten igjen etter 4-5 uker. Da spjelken ble tatt av viste det seg imidlertid at foten var skjev, og røntgenbildet viste at vekstskivene i den ene knokkelen (ulna) hadde lukket seg, det vil si at knokkelen hadde sluttet å vokse. Den andre knokkelen (radius) vokste imidlertid som normalt, og i og med at de to knoklene er festet til hverandre oppe og nede, ble radius stående i spenn som en bue og presset ulna ut av ledd både oppe og nede. Dermed måtte hun opereres likevel. Ulna ble kuttet av på to steder for å kunne ble med radius i veksten, og det ble tatt fettvev fra flanken hennes for å legge mellom snittflatene, slik at det ikke skulle vokse sammen igjen. En komplisert operasjon, med andre ord! Foten ble spjelket og polstret på nytt, og da dette ble fjernet etter noen uker, viste det seg at foten hadde vridd seg helt rundt, altså at tredeputene på poten vendte oppover! Dette var et sjokk, men de flinke veterinærene på Bodø Dyreklinikk klarte faktisk å rette opp foten igjen. De var forsiktige optimister, samtidig som de var realistisk, og gav oss ikke altfor store forhåpninger om at hun kom til å bli helt bra. Nå er hun 1 år og 2 mnd. Foten er fortsatt skjev, men hun bruker foten uten problemer og hun halter ikke. Folk som ikke vet at hun har skadet foten ser ikke at den er skjev før vi forteller det, da ser de det. Så dette har gått over all forventning! Vi fryktet at hun kom til å bli invalid, men hun er ei glad og fornøyd lita pia med masse energi, og hun hopper og spretter rundt med de andre hundene, og leker og koser seg dagen lang. Gjett om vi er glad for det!

Vi har til og med hatt henne på utstilling som valp, og på en spesialutstilling for sheltier i fjor sommer ble hun tredje beste tispevalp. Dette håper vi lover godt for framtiden. Vi har fått veterinærattest på hva som har skjedd med foten, og så lenge hun ikke halter skal ikke foten tas med i betraktning når hun bedømmes. Så det blir spennende i Harstad i april. Da blir det hennes første utstilling som voksen.

En del av fortjenesten for at hun har blitt så bra, skal nok treningen i vanntredemølle på Bodø Dyreklinikk ha. Det var kostbart, men verdt hver ei eneste krone! Der fikk hun trening og massasje - det reneste SPA-opplegget for hunder :-). Her er noen bilder:

Lady i dag:
2 kommentarer:

Anonym sa...

Hei!

Så nydelig Lady er! Blir spennende med debut på voksenutstilling. Det uttrykket hun har på det bildet der hun ligger på veterinærbordet (?) og titter inn i kameraet er bare helt ubetalelig. Skikkelig sheltieuttrykk. :)

Lykke til videre med henne!

Hilsen Jostein.

www.belmara.net

Jojo sa...

Nämen stackars Lady med tassen!
Hoppas den blir bättre!

Kramiz Jojo och sheltie Wilmer