18.02.2008

Valpene 6 uker

Det er morsomt å studere utviklingen på valpene fra uke til uke! Det skjer så utrolig mye bare på ei lita uke. De er nå blitt seks uker gammel, og noen skikkelige sjarmtroll - og ordentlig rampete :-). Det er virkelig underholdning å studere de søte, små nøstene i leken. De hopper og spretter, og "angriper" hverandre, og lager masse artige lyder, mens de pitte små halene går som små propeller. Og så er de så tillitsfull! Om det kommer en vilt fremmed person innenfor valpegjerdet, så pyttsann; det må undersøkes, og smakes på! Og koses med :). De vokser opp i stua til en familie på to voksne og fire ungdommer, pluss at det stadig vekk er unger - og voksne - fra nabolaget, og andre steder, innom, som vil se på valpene. Så disse små krapylene blir iallefall vant til folk :-)!

Det er ennå tidlig å si hvilken av jentene som skal bli vår. Det ser ut som de to aktuelle tispene utvikler seg fint, og kan bli gode eksemplarer for rasen, begge to. Det kan hende at det avgjørende blir øyelysingen, og eventuelt lynne og temperament. Vi har satt som kriterie at vår valp skal være fri på øynene, altså ikke ha noen begynnende øyesykdom, og så vil vi jo ha en hund som tåler litt stress - men der har vi jo selv en stor og viktig rolle når hunden kommer til oss.

Den kritiske perioden for sosialisering er fra ca. 4 ukers alder til 16 uker. Den må få møte andre hunder, andre mennesker og alle typer påvirkning som den kan oppleve senere i livet. Den må utsettes for lett stress for bli i stand til å tåle verden når den blir eldre. Å sørge for at dette skjer er vårt store ansvar som hundeeiere! Men det må ikke slutte ved 16 ukers alder - selv om valpen er mest mottakelig for sosialisering i denne alderen, så betyr det ikke at det slutter der; sosialisering er en prosess som aldri tar slutt (ref: "Dominans og lederskap - fakta eller overtro?" av Barry Eaton).

Gulli:Vilja:Ingen kommentarer: